z czego korzysta barista

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. najdroższe kawy na świecie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film