Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.
Wino Słowacja
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.